NextToEdit Tech BloggVad kostar en hemsida?
May 27th, 2024
Jag träffar många egenföretagare, entreprenörer och föreningsaktiva varje dag och får ofta frågan om det lönar sig att bygga sin egen hemsida i exempelvis WordPress. Mitt svar blir nästan alltid nej, det gör det inte i 99% av fallen. Om du inte hör till den 1% av alla företagare som själv jobbar med webbutveckling, ja då lönar det sig förmodligen att bygga din egen hemsida.
Det här handlar inte om att jag är elitist som inte tycker att man bör ägna sig åt sådant som man inte är utbildad inom, eller att jag är snobbig och gillar att slå ner på glada amatörer som vill utforska utbudet av no-code-plattformar som finns på marknaden. Tvärtom är jag själv den som hellre gör själv i första hand än att anlita någon annan. Som utvecklare jobbar jag mycket med att inspirera (speciellt andra kvinnor) till att lära sig själva och utforska nya tekniker (om man har intresse av det). Och som egenföretagare handlar mycket om att kavla upp ärmarna och göra själv. Både av ekonomiska skäl (speciellt i uppstartsfasen innan man har fått sina första kunder) men mycket handlar det (åtminstone för mig själv) om känslan av självständighet. Att veta hur saker fungerar för att också visa att det är jag som styr skutan själv.
Här tror jag det finns ett gemensamt drag hos många egenföretagare, där jag även skulle vilja lägga till några mått av envishet (talar för mig själv i alla fall). Att skapa en hemsida kan verka enkelt och billigt med alla no code-plattformar som finns tillgängliga, som WordPress, Wix och Squarespace. Men är det verkligen så enkelt och billigt som det ser ut? Och vad tjänar man egentligen på att bygga sin hemsida själv jämfört med att anlita någon som faktiskt kan bygga en hemsida i kod?
Jag har länge känt en nödvändighet att skriva den här artikeln, eftersom jag ser många göra samma misstag gång på gång för att de saknar informationen som är nödvändig för att kunna göra ett informerat val när det kommer till vem som ska bygga deras hemsida.
No code-plattformar och WordPress
Det kan kännas positivt och lockande att som egenföretagare bygga sin egen hemsida. En snabb Google-sökning på "bygga egen hemsida" genererar mängder av reklam för plattformar som visar upp exempel efter exempel på hur "din hemsida skulle kunna se ut" "med bara några klick". Tyvärr är detta inte hela sanningen.
Detta i kombination med att inte ha all bakgrundskunskap om vad det innebär att skapa en hemsida (hur svårt kan det vara?), och alla så kallade “no code-plattformar” som kommer upp när man googlar, där snygga exempel fladdrar förbi och varvas med uppmaningar om att “klicka för att komma igång”. Men som vi ju någonstans ändå vet är ju ingenting gratis (och är det gratis så är det du som är produkten). Innan du bestämmer dig för vilken väg du ska välja vill jag att du ska ställa dig följande frågor:
- Vilken kvalitet behöver min hemsida hålla (säkerhetsmässigt, tillgänglighetsmässigt, designmässigt)?
- Hur viktigt är det för ditt varumärke att din hemsida håller kvalitet i design och anseende (hur mycket kan du t.ex. förlora på att kunder lämnar din hemsida efter en negativ användarupplevelse)?
- Hur mycket tid kan du själv tänka dig att avsätta för att skapa din hemsida (UX-research, planering, design, val av färgpalett, bildspråk och grafisk profil, copy etc.)?
- Hur mycket tid kan du själv tänka dig att avsätta för underhåll av din hemsida (regelbunden hälsokontroll, uppdateringar, monitorering, analys av trafik, innehållsuppdatering etc.)?
Såhär; gör en uppskattning av hur mycket tid du tänker att det kommer att ta dig att göra allt själv. Lägg sedan på ungefär dubbelt så många timmar, så har du en (väldigt) ungefärlig tidsram att labba med. Förmodligen kommer du ändå behöva addera till detta den tid det tar att läsa dokumentation, kolla instruktionsvideor och felsöka oväntade fel som kan uppstå när man har med maskiner som talar ett annat språk än människor att göra.
Ta antalet timmar och räkna ut vad du skulle kunna tjäna om du – istället för att lägga dessa timmar på din hemsida – skulle jobba med ditt företags kärnverksamhet. Utöver själva tiden det tar i timmar, behöver du dessutom lägga till de kostnader som förmodligen är rätt så väl dolda på den landningssida du just ska börja designa i. Dessa kostnader är nödvändiga och är när det kommer till no-code-plattformar fungerar detta ungefär som när du tecknar ett mobilabonnemang. Du bestämmer dig för en leverantör, och sedan är du bunden att betala dessa fasta kostnader så länge du vill använda deras tjänst (alltså din hemsida). Vill du inte längre betala de fasta kontnaderna - ja då står du utan hemsida. Att migrera en hemsida från en no-code-plattform är inte det lättaste, eftersom sidan inte är byggd för att kunna migreras (såsom en handkodad hemsida, som är byggd i ett kodspråk som är skapat smidigt kunna flytas över och hanteras av olika hostingtjänster och servrar).
Dolda kostnader och verkliga kostnader
Plattformar som Squarespace och WordPress lockar med snygga designs och enkel hantering. Men vad kostar det egentligen att skapa och underhålla en hemsida som uppfyller alla krav på tillgänglighet, användarvänlighet, funktionalitet, SEO och best practice?
Låt oss skissa upp ett exempel:
Abonnemang: En grundläggande plan på Squarespace kostar ca 200 kr/månad. En mer avancerad plan kan kosta upp till 500 kr/månad.
- Domän: En domän kan kosta omkring 150 kr/år.
- Premiumteman och Plugins: För att få en professionell och funktionell hemsida behöver du ofta köpa teman och plugins, vilket kan kosta mellan 500-3000 kr.
- Säkerhet och Underhåll: Säkerhetskopior, uppdateringar och säkerhetsövervakning kan kosta ytterligare 200-500 kr/månad.
- SEO-verktyg: För att optimera din hemsida för sökmotorer kan det behövas ytterligare verktyg som kostar ca 100-300 kr/månad.
- Tillgänglighetsaudit: För att säkerställa att din hemsida uppfyller lagkrav och är användbar för alla, behöver du genomföra en tillgänglighetsaudit. En sådan kan kosta mellan 10 000-30 000 kr beroende på hemsidans komplexitet.
- Åtgärdande av Tillgänglighetsbrister: Om auditen visar på brister som måste åtgärdas kan detta kosta ytterligare 5 000-20 000 kr beroende på omfattningen av arbetet.
50 000 kr per år (tid ej inkluderat)
Summan av dessa kostnader kan snabbt lägga till upp till 50 000 kr per år, och det inkluderar inte ens din egen tid.
Enligt Website Builder Expert kan det ta mellan 20 och 100 timmar att bygga och underhålla en hemsida på Squarespace beroende på komplexitet och erfarenhet.
Låt oss säga att du spenderar 75 timmar på att bygga och optimera din hemsida – tid som du kunde ha fakturerat för dina egna tjänster. Om du fakturerar 500 kr/timme har du förlorat 37 500 kr i arbetstid. Nu är vi plötsligt uppe och nosar ett sexsiffrigt belopp.
Historia från verkliga livet som (hobby-)bilmekaniker
Här ska jag nu dela med mig av en lite dråplig historia tagen direkt från mitt eget liv. Jag är en person som tycker om att känna mig självständig och göra saker själv. Jag har ett do-it-yourself mindset och gillar att lära mig nya saker. Så när min ena bilstereohögtalare gick sönder, tänkte jag såklart stursk och kaxig: "Det här fixar jag själv!".
Jag misstänkte vad felet var och tänkte att allt jag behövde göra var att lyfta ur stereon, byta ut en sladd där bak och sätta tillbaka den. Jag kollade på några YouTube-klipp där en kille visade hur enkelt det såg ut att lyfta ur stereon och byta sladden. Det enda jag behövde var några speciella verktyg från Tyskland. Perfekt, jag skulle spara tusenlappar på att slippa lämna in bilen på verkstad.
När mina reservdelar kom med posten gick jag ner till bilen med pannlampa (det var vinter) och handskar, glad i hågen. Tyvärr var jag inte lika exalterad fyra timmar senare, när jag satt där med nackspärr, ett blödande sår på pekfingret och tår som hade tappat känseln för länge sedan.
Bilstereon hängde fortfarande i en liten sladd som jag inte lyckades nå, trots att jag hade bändt sönder en del av bilens inredning och repat vinylen på flera ställen. Jag hade kollat på alla YouTube-filmer i olika vinklar (majoriteten på tyska, eftersom det var en Volkswagen) utan att bli klokare på hur stereoj*veln ens skulle sättas tillbaka igen.
På´t igen
Den kvällen fick jag se mig besegrad och svälja min stolthet. Nästa dag efter jobbet tog jag nya krafttag. Jag är extremt envis när jag bestämt mig för att fixa något, som du kanske märker. Men efter flera försök insåg jag att jag inte skulle lyckas laga det här själv. Av någon outgrundlig anledning försökte jag återställa det jag hade påbörjat, men det var lättare sagt än gjort. I mina ivriga försök att laga stereon hade jag förstört några av de viktigaste delarna för funktionaliteten och dessutom gjort att radion, som faktiskt funkade från början, nu också var trasig.
Mina bilmeckaräventyr slutade med att det inte bara kostade mig blod, svett och tårar (bokstavligen) utan jag fick vackert svälja min stolthet och lämna in bilen på verkstad. Att köra bilen med stereon hängande med elkablar hängande fritt är nämligen inte bara en estetisk fråga utan är inte optimalt ur säkerhetsaspekt heller.
En dyr historia...
På verkstan kände jag mig inte som mitt värdigaste själv, och jag fick snällt betala en rätt så saftig summa både för mekanikerjobbet att montera loss den (nu väldigt trasiga) stereon samt för dem att laga reporna i vinylen som jag skapat i min frustration av att verktygen från Tyskland inte gjorde sitt jobb. Jag behövde dessutom köpa en helt ny stereo för exakt 13 000 kronor (utan stereoljud dessutom), och även såklart kostnaden för att sätta in den. Ni kan tänka er att notan för min lilla bilmekarinsats skred rätt så duktigt över budgeten den månaden. Och de timmar av slit som jag slet mitt hår i en kall bil i mörkret, är timmar jag mycket hellre hade lagt på någonting jag faktiskt är bra på. Eller bara någonting lite mer lustfyllt och självförtroendeboostande.
Jag har ingen aning om vad det hade kostat att direkt anlita ett proffs för att laga sladden direkt (jag gissar att det hade handlat om en försumbar summa i sammanhanget), men vad jag vet med säkerhet är att detta hade sparat mig väldigt många timmar av frustration, slit och svordomar.
Din tid är värd mer!
Nu var ju detta jag som privatperson, och inte som företagare eller arbetstagare för den delen, och de timmar jag slet i bilen påverkade ju inte min arbetsdag (mer än att jag var irriterad och vresig på jobbet), men tänk dig att detta var timmar som jag dessutom hade behövt dra av från min lön? Vilket det ju i praktiken innebär när jag som egenföretagare prioriterar vad jag ska lägga min tid på.
Att bli framgångsrik som företagare handlar om att sätta värde på sin tid man lägger ner. Att vara smart med sin tid är en nyckel till framgång när man driver eget.
Hade jag försökt försörja mig som snickare (eller bilmekaniker för den delen), skulle jag inte tjäna många kronor i timmen, om någon nu mot förmodan skulle vilja anlita mig att laga deras bil (definitivt inte efter att ha läst den här blogposten i alla fall), så skulle jag med största sannolikhet inte få särskilt goda recensioner på Trustpilot av den kunden. Skämt åsido. Kontentan förstår du säkert vid det här laget.
Som företagare handlar det om enkel logik. Spendera din tid med att göra det du är proffs på, och anlita någon (gärna oss *blinkande smiley* ) när det handlar om kompetenser som är utanför ditt expertområde.
Så får både du och ditt företag, samt i förlängningen även dina kunder/klienter/medlemmar/användare, ett mycket större värde för sin tid och sina pengar.
Att anlita en webbyrå för att bygga en handkodad hemsida åt dig och ditt företag kommer inte bara märkas i plånboken (främst på lång sikt), men på kvaliteten i koden, laddningstider och trafik.
Kontakta oss idag om du vill veta mer om våra erbjudanden och vad vi kan göra för att lyfta din digitala närvaro!
P.S Just nu har vi dessutom ett extremt bra öppningserbjudande för de första 4 som bokar ett av våra hemsidepaket! Läs mer här utvecklartjanster.

Annika Lindberg